Subscribe:

Pages

Sabtu, 7 November 2015

Madu Bidara

Madu Bidara.

Madu Bidara adalah rumusan madu bersama herba bernutrisi dan makanan 
berkhasiat yang mengandungi zat-zat yang diperlukan oleh tubuh seperti 
gandum, barli, bidara, kurma, kurma merah, kismis, jintan hitam, halia 
dan sebagainya di bawa oleh madu sebagai ‘carrier’ yang bebas pengawet, 
 pewarna dan perasa tiruan. Nutrient pemakanan phytonutrien dan 
anti-oksidan bertindak secara sinergistik untuk menghasilkan kesan yang 
 optimum terhadap fungsi organ-organ, tisu, sel-sel, detoksifikasi, 
metabolisme dan penghasilan tenaga serta respon imun.  Oleh yang 
demikian, makanan berfungsi (functional food) yang dapat membantu 
menjaga dan meningkatkan tahap kesihatan seseorang pengguna serta 
membantu merawat penyakit  seperti :-

  
~ kanser  

~ jangkitan kuman dan virus  

~ demam dan flu  

~ batuk 

~ masalah jantung (kardiovaskular)

~ masalah pernafasan (asma) 

~ kelesuan  

~ tekanan emosi 

~ insomnia  

~ alahan dan resdung  

~ gastric dan ulser  

~ masalah angin dan penghadaman 

 ~ wanita bersalin dsb.

Waktu terbaik mengambil Madu Bidara adalah semasa perut kosong setengah jam sebelum sarapan pagi dan malam sebelum tidur. Selepas setengah jam, minum air kosong untuk mempercepatkan proses pembuangan bahan toksik.

Banyakkan meminum air mineral yang bertapis. Khasiatnya disamping merawat penyakit (akut & kronik), ia dapat mengembalikan keanjalan, kelembapan, dan kebersihan kulit itu sendiri melalui pembuangan toksik yang berlebihan dari badan. Juga memulihkan tisu yang rosal dan meningkatkan imunisasi badan.

*Cara makan & dos

1) Bagi orang dewasa :

- Ambil 1 sudu kecil atau besar.  

- Boleh ambil sekali atau dua kali sehari sebagai makanan kesihatan.

2) Bagi pesakit kronik yang lama:

-Mulakan dengan dos kecil seperti kecil setengah camca teh. 

 -Kemudian tingkatkan dos beransur- ansur sehingga 1 sudu besar sekali sehari.

3) Bagi kanak-kanak 3~7 tahun :

-Beri setengah camca teh sekali sehari.

*Khasiat Khusus

A. Wanita Mengandung.

    Memberi khasiat kepada bayi dalam kandungan untuk proses tumbesaran normal. Memberi tenaga kepada ibu, mengurangkan keletihan, mengimbangi emosi, membantu pembuangan air yang normal serta mengelakkan jangkitan kuman. Mengelakkan kekeringan kulit.                                                                                 Mengurangkan loya.Membantu proses kelahiran.

B. Wanita Bersalin.

Memberi khasiat pemakananMemberi tenagaMengimbangi suhu badanMemudahkan pembuangan air Mempercepatkan pemulihan luka dalaman dan urat sarafMenguatkan rahimMenambah darahMenghilangkan rasa seram-sejukMengelakkan jangkitan dan meroyan

C. Bagi Kanak-Kanak

Meningkatkan kecerdasan fizikal dan mental.  Dapat meningkatkan prestasi akademi dalam pelajaran.

*Khasiat Umum

Meningkatkan ketahanan badan terhadap penyakit. Membantu merawat penyakit kronik seperti kanser, fibroid, ulser, gastric, lelah, alahan, penyakit jantung, buah pinggang, ketumbuhan, dan diarea. Memperbaharui sel-sel yang rosak. Awet muda dan mencantikkan kulit. Batuk. Bermanfaat kepada orang tua yang lemah. Menstabilkan tekanan darah.                                                                                                               Membantu mendapatkan tidur yang nyenyak serta kerehatan tubuh dan minda. Menguatkan otot, saraf, penghadaman, jantung, pernafasan, dan sistem imun. Meningkatkan peredaran darah dan membuang angin.Membantu organ perkumuhan membuang bahan toksik dari badan (detoksifikasi).Memberi tenaga serta memulihkan kelesuan, keletihan, dan lemah badan (sesuai untuk pemandu jarak jauh)

0 ulasan:

Catat Ulasan